Expat in Tenerife

1 an și jumătate în Tenerife…pentru unii pare mult..pentru alții puțin..pentru alții un vis..pentru noi o realitate. Și totuși, cum a fost viața de expat in Tenerife în toată această perioadă?

Luna trecută am făcut un an și jumătate de când trăim pe insulă. Multă lume ne întreabă cum e viața aici, cum ne-am adaptat, dacă ne întoarcem în țară. Vroiam de mult să scriu acest articol. Ultima jumătate de an a fost plină de evenimente… Am botezat un băiețel minunat, ne-am mutat din apartamentul în care stăteam, Mihai și-a găsit un nou loc de muncă și, cea mai importantă realizare…în penultima zi a anului ne-am mărit familia cu încă un gândăcel. Așa că, acum că ne-am liniștit, reiau poveștile noastre de pe blog. Dar să le luăm pe rând.

Cum a fost adaptarea?

Adaptarea într-o țară străină este un proces continuu, care nu se încheie niciodată. Însă faptul că pleci într-un loc pe care tu ți-l alegi, într-un moment în care nu ești forțat de împrejurări să o faci și cu o mică plasă de siguranță pentru locul din care pleci, este mult mai ușor. Iar insula aceasta este deschisă să primească pe toată lumea care vrea să o pășească. Depinde doar de tine cum reușești să îi descoperi secretele și să îi valorifici calitățile.

În primul rând, limba ne-a ajutat foarte mult. Limba spaniolă este destul de asemănătoare cu limba română și, ascultând activ, poți înțelege ce vorbesc celelalte persoane cu tine. Dacă vrei să te angajezi din start într-un loc în care se vorbește fluent sau exclusiv limba spaniolă va fi dificil să găsești un loc de muncă. În asemenea domenii limba spaniolă este cerință obligatorie. În turism, însă, poate fi mai ușor.

Canarioții sunt obișnuiți cu străinii care vin în vacanțe sau vin să locuiască aici. Așa încât nu fac diferențe între localnici sau străini. Te primesc bine și te ajută dacă apelezi la ei. Nu am avut nicio problemă la instituțiile de stat/spital/grădiniță/supermarket/plajă, etc. De câte ori am avut ceva de rezolvat, am fost ajutați. Cu atât mai mult cu cât am și născut aici…

Legat de adaptare, sigur, am avut și noi momente de singurătate sau de neliniște. E firesc pentru oricine lasă în urmă o stabilitate financiară si socială. Și, în plus, are și responsabilitatea unei vieți inocente care depinde în totalitate de mami și tati. Dar am trecut peste, punând în balanță întotdeauna lucrurile bune de aici vs. ce am lăsat în urmă, privind pozitiv viitorul și având încredere în forțele noastre.

Trăgând linie, nu a fost ușor dar nici imposibil să o luăm de la capăt. Dacă poți privi aspectele bune din fiecare lucru și poți învăța din greșeli, cred că adaptarea pe insulă poate fi un proces destul de ușor pentru oricine.

Viața socială a avut de suferit?

Recunosc, nu mai avem atât de mulți prieteni ca în România. Avem un cerc de prieteni, tot români. Și, în diferite contexte, întâlnim noi români pe insulă cu care legăm prietenii sau cărora le putem cere ajutorul în caz de nevoie. Încă nu am ajuns să avem prieteni spanioli sau de alte naționalități, întrucât contextul nu a fost de așa natură. Însă cu siguranță nu ne va fi greu când se vor ivi astfel de ocazii.

În schimb, adevăratele prietenii din țară rămân în picioare și dincolo de granițe. Păstrăm legătura în fiecare zi cu prietenii noștri. Fie prin Whatsapp, prin Messenger sau prin Skype. Sunt atâtea posibilități acum, încât dorul de casă este mult mai ușor. Ne împărtășim în continuare unii celorlalți experiențele noastre de viață ca și când am fi aproape de ei. Iar când ajungem în țară nu ratăm nicio ocazie să nu ne întâlnim și la un pahar de bere.

În plus, blogul nostru ne-a ajutat foarte mult să cunoaștem oameni noi care au venit în vacanță în Tenerife sau care vor să se mute aici. Așa că putem spune că ne-am făcut prieteni noi care ne așteaptă cu drag acasă.

Cum s-a adaptat fetița noastră?

Fiind mică, nu a perceput până acum diferența între România și Tenerife. Cred că a fost cel mai bun moment pentru un copil de a schimba mediul. De acum, însă, va fi tot mai conștientă de ce se întâmplă în jur.

De jumătate de an merge la grădiniță. Am început cu o grădiniță particulară, program de 4 ore, tocmai pentru a o ajuta în procesul de adaptare. A urmat apoi grădinița municipală la care adaptarea a fost mult mai ușoară. Acum socializează mai mult cu alți copii, își face prieteni, învață limba spaniolă și își formează mai ușor rutina zilnică de care un copil de vârsta ei are mare nevoie. În fiecare zi au activități diferite iar sărbătorile locale sau naționale sunt mereu marcate printr-o acțiune cu totul inedită. În curând se apropie carnavalul, iar pregătirile deja au început.

În plus, faptul că oricând putem merge la piscină sau la plajă o încântă foarte mult. Îi place să se bălăcească în apă și să se joace în nisip. Oricând putem alege între o zi la plajă sau sus pe munte sau în nordul insulei la răcoare.

Și totuși, nu există și aspecte negative în viața de expat în Tenerife?

Ei bine, sunt…

În primul rând, cine vine aici cu gândul de a se îmbogăți sau crezând că poate găsi un job la fel de “sus” ca în țară, pleacă din start cu așteptări mari. Nu știi ce găsești aici până nu vezi pe propria piele. Informațiile de pe Internet sunt foarte variate și complexe. Cel mai bine este să vii o perioadă de test în care să tatonezi și să investighezi terenul pe domeniul care te interesează.

Unii canarioți sunt mai greu de urnit în a face ceva. Iar tu ești obișnuit cu un ritm foarte alert în România. Dacă vrei să îți deschizi o afacere sau să faci un anumit lucru, poți aștepta destul de mult timp până obții autorizații sau primești avizele necesare. Sau unii canarioți nu au experiența pe care alte persoane o au în țară în același domeniu. Și totuși, serviciile lor sunt inexplicabil de scumpe comparativ cu cele din România (de exemplu un instalator).

Clima din sudul insulei poate fi ușor dificilă în unele momente. Anul trecut, lunile de vară au fost extrem de calde. Uneori sufocante. Kalima (însemnând căldura și nisipul adus de curenți din deșertul african) a fost mult mai prezentă decât în alți ani. Dacă până acum kalima era prezentă de 2-3 ori pe an pe insulă, numai vara trecutăa fost de 3-4 ori. Însă, ne-am adaptat. Am incercat să ieșim cât mai puțin în orele de vârf, la plajă am mers după ora 17:00 iar în weekend-uri am fugit în nordul insulei, unde este mai răcoare. Dar lunile de toamna și iarnă compensează foarte mult aceste 2-3 luni de caniculă. Faptul că putem sta la soare în luna ianuarie și putem face baie în Oceanul Atlantic oricând vrem este o binecuvântare pentru noi.

Chiriile la apartamente sunt destul de mari. În zona de sud a insulei nu prea găsești un apartament cu un dormitor sub 450-500 euro. Iar în zona de nord la prețul acesta găsești un apartament cu 2 sau 3 dormitoare. Ca să te descurci ca familie este nevoie de cel puțin 1000 – 1200 euro/persoană (pentru fiecare părinte). Și atunci poți duce un trai decent, dar nu neapărat să te îmbogățești.

Aici nu e totul roz, depinde de tine ce așteptări ai și cât de mult poți să filtrezi lucrurile rele de cele bune. Sau cât de mult poți vedea aspectele pozitive din lucrurile negative. Dacă vii aici, nu te aștepta să fii primit cu lauri. Fiecare expat in Tenerife se chinuie să își facă rostul și să câștige un bănuț cinstit.

Pentru noi, adulții și părinții, viața este o continuă luptă cu sentimentele. Suntem doar noi doi tot timpul cu fetița și departe de orice fel de ajutor. Acum, cu încă un suflețel mic alături. Distanța față de familie este un aspect care atârnă greu. Deși vorbim sau ne vedem zilnic pe internet, e greu faptul că nu suntem aproape în momentele importante. Ne e dor de mesele mari în familie și de clipele frumoase petrecute cu ei. Încercăm, însă, să compensăm aceste lucruri prin vizitele dese în țară. Și în continuare trăim cu speranța că, poate, cu timpul, vor veni și ei alături de noi.

Sărbătorile de iarnă sunt cu mult diferite față de România..Da, și locuitorii se pregătesc de sărbători, împodobesc bradul, își fac cadouri, etc. Dar lipsește senzația de cald în casă când afara e ger de crapă pietrele. Lipsesc colindătorii care îți fac sărbătorile mai frumoase, lipsește familia cu care te așezi la masă…Lipsesc multe…

Trăgând linie, ce ne place în Tenerife?

Aici lumea zâmbește peste tot. Cu greu vezi fețe încruntate pe stradă. Oamenii știu să se bucure de viață, să iasă la o cafea sau la o masă în oraș în timpul siestei. Sau, pur și simplu, să meargă acasă să tragă un pui de somn în timpul prânzului. Cred că ăsta este secretul persoanelor de peste 60-70 de ani pe care le vedem la 8 dimineața făcând baie în ocean. Sau mergând în timpul zilei la plajă cu scăunelul pliant pentru a se întâlni cu alți prieteni de aceeași vârstă. Aici nu e aglomerație în trafic, nu este poluare, nu sunt temperaturi mai mici de 10 grade, lumea nu este rea sau invidioasă în general.

Viața e normală. Și aici ai facturi de plătit, ai cheltuieli de făcut la magazine, ai hainuțe sau jucării de cumpărat pentru copii, ai reparații de făcut la mașină. Unele servicii sunt chiar mai scumpe decât în țară și te enervezi pentru că nu înțelegi de ce..Dar relaxarea pe care toată lumea din jur ți-o transmite e molipsitoare și te face să vezi totuși altfel lucrurile.

Mă bucur de faptul că nu mai stau la cozi la instituțiile de stat, că mă pot duce oricând la policlinică cu copiii și sunt ajutată. Mă bucur că am putut obține rezidența și că pot beneficia de aproape aceleași drepturi ca un cetățean canariot. Mă bucur că nu există diferențiere între naționalități, indiferent că ești român, italian, englez, spaniol, etc. În multe momente românii sunt priviți destul de bine deoarece sunt oameni muncitori. Am ales să îl naștem aici pe cel de-al doilea copil, tocmai având încredere în oamenii din sistemul sanitar.

Insula pare mică și destul de limitată. Dar există opțiuni de a petrece timpul liber. Fie că te duci la plajă, la parcul de distracții, la zoo, sus pe munte, cu cortul pe plajă sau la munte. Poți face drumeții pe traseele montane. Te poți scufunda sub apă sau te poți plimba cu barca. Poți alege un spectacol de teatru sau operă (în spaniolă) în capitală. Poți merge la o fiesta într-un oraș sau la carnavalul anual. În plus, există și celelalte insule din arhipeleag de explorat. Iar ca rezident ai reduceri pe avion și feribot către celelalte insule sau către peninsulă. Iar de acolo poți ajunge oriunde în lume. Insula nu e limitată. Depinde doar de tine cât de limitat ești ca viziune.

Aici sau în altă parte totul pare posibil                                                        

Cred că plecarea din țară este cel mai greu lucru de făcut. Mai cred că, dacă iei această decizie, trebuie să te documentezi bine și să analizezi din punct de vedere viață de familie în primul rând. Vei spune “adio” traiului comod de acasă și te vei lupta mai mult pentru a obține aceleași lucruri pe care în țară deja le aveai. Vei crește, te vei dezvolta și vei depune mai mult efort pentru a obține ce vrei. Iar experiențele noi îți vor stârni apetitul de a cunoaște și a explora tot mai multe lucruri.

Deocamdată, mai rămânem aici. Avem multe planuri de viitor care sperăm să ne iasă. Iar dacă aveți drum pe insulă, dați-ne un semn!

 

2 thoughts on “Expat in Tenerife

  1. Felicitări !
    Anul acesta se fac 9 ani de când am descoperit Tenerife. Sunt uimită și tot mai îndrăgostită cu fiecare călătorie/an pe care o fac pe insulă și, sunt tot mai atrasă de ideea de a locui măcar jumătate din an acolo. Visul meu este să îmi pot cumpăra o proprietate și să mă bucur de ce oferă insula. Mă fascinează chipurile oamenilor, iar relaxarea, starea de bine pe care o găsești, da, ai dreptate, este molipsitoare și benefică .
    Cu siguranță voi veni și anul acesta, preconizez să experimentez luna mai de data aceasta, anii trecuți alegând luni ca iunie-iulie la început, ultimii ani septembrie, octombrie, începutul lui noiembrie.
    Vă urez succes și ținem legătura.

    1. Mulțumim mult! Sigur că da, păstrăm legătura. Dați-ne un semn când veniți aici și poate ne întâlnim la o cafea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *