Ferma Las Margaritas – banana experience

Ești in avion…mai ai 10 minute până la aterizarea pe aeroportul din sud…pe geam se ivesc stațiunile de la malul oceanului..abia aștepți să ajungi pe plajă…și, deodată, ce vezi? Multe, multe plase albe întinse pe suprafețe mari. Oare ce or fi acelea?

Ferme de banane!

Tenerife este cunoscută pentru recoltele bogate de banane. În fiecare an sunt produse aproximativ 150.000 tone de banane pe insulă. 90% din recoltă ajunge în piețele și supermarketurile din Spania. Și pe bună dreptate! Canarioții se mândresc cu aceste soiuri de banane.

Deși unele sunt mici și nu foarte estetice, bananele din Tenerife sunt un deliciu pentru fiecare. Dulci, moi și perfect coapte, fac parte din categoria “de bifat” la mâncăruri. Cu siguranță le veți găsi verzi în majoritatea locurilor. Dar nu vă speriați, căci în maximum 2-3 zile, își schimbă culoarea si textura, dacă nu sunt consumate. Se coc foarte repede. Nu le cumpărați din supermarket. Căutați piețele producătorilor locali sau fruteriile (un fel de aprozar cu fructe și legume). Sau, și mai bine, vizitați o fermă de banane…căci de aici am plecat.

Anul trecut am vizitat și noi o astfel de fermă, după mai bine de jumătate de an de mâncat banane. Treceam în fiecare zi pe lângă ea, dar niciodată înăuntru. Am vrut de mult să scriu despre acest subiect, însă între timp am pierdut pozele pe care le-am făcut la fermă. Am făcut rost de alte poze de la Aura și Cristi, o familie de români care a avut curajul să lase deoparte viața de zi cu zi din Timișoara și să trăiască, împreună cu băiatul lor, 3 luni de aventură în Tenerife. Dar veți mai auzi despre ei cu siguranță.

Revenind la fermă, am vizitat ferma Las Margaritas, situată în sudul insulei, foarte aproape de Las Galletas. Ferma a fost înființată în anul 1977 de către moștenitorii unei generații mari de fermieri din insula La Palma, de unde a pornit întreaga cultură a bananelor. Solul vulcanic din Tenerife este ideal pentru acest tip de arbori. Iar ferma aceasta în special a transportat solul din zona de nord a insulei, tocmai pentru că este foarte bogat în materii organice.

Întreaga plantație provine din culturi in-vitro și durează între 14-18 luni pentru ca o plantă să dea fruct. După ce fermierii taie mănunchiul de fructe, planta mamă este uscată, dar încă produce hrană pentru o nouă produție care în 12 luni se transformă într-un nou mănunchi.

Sunt multe de spus despre plantația de banane. Multe detalii tehnice, care sună mai bine povestite și demonstrate direct de către fermieri. De aceea, dacă aveți drum prin zona Las Galletas, sau doriți să petreceți 1-2 ore într-o altfel de locație, dați o fugă și la această fermă. Intrarea costă doar 5 euro dar merită. La final plecați acasă și cu o pungă întreagă de banane. Sfatul nostru este să vizitați ferma într-o zi de marți, în jur de ora 10:00, întrucât aceasta este ziua în care se recoltează fructele coapte. Sau..aproape coapte.

Veți avea parte de o experiență cu totul inedită. O plimbare plăcută printr-o “mini junglă”, care se va sfârși și cu o degustare a unora dintre produsele făcute acolo: vin și dulceață de banane.

Fermierul șef (căci nu știu cum să îi spun exact..) este o persoană cu mult calm și multă răbdare și va fi o plăcere să auzi povestea fermei spusă direct de el. Iar în căsuța / biroul lui în care vă va invita la degustare cu siguranță veți găsi micile cadouri pe care Aura și Cristi i le-au făcut ca amintire: poze vintage ale fermei, transferate pe tablouri din lemn.

 

Pe scurt: tradiție, istorie, muncă grea, cunoștințe noi, plimbare plăcută. Așa aș descrie lumea aflată dincolo de plasele albe care acoperă atât de multe zone din Tenerife.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *