La povesti cu Lili Stoica despre piata imobiliara din Tenerife

Vor scădea chiriile în Tenerife? Se vor mai ieftini prețurile la apartamente în perioada următoare? Sunt sigură că fiecare dintre noi și-a pus această întrebare cel puțin o dată în ultima perioadă. Chiar și noi așteptăm cu sufletul la gură ceva “mișcare” pe piata imobiliara din Tenerife. Am stat de vorbă cu doamna Lili Stoica, o prietenă dragă nouă cu o experiență de peste 18 ani în domeniul imobiliarelor.

Am cunoscut-o pe doamna Lili la mai bine de un an după ce am ajuns pe insulă, prin intermediul prietenilor noștri Alina și Ciprian. Auzisem numai cuvinte de bine despre dânsa dar până în acel moment nu avusesem contact personal.

Într-o zi, i-am trimis un mesaj. Căutam să ne mutăm în altă parte. Eram deja 3 persoane într-o casă extrem de mică… iar allea membru  urma să vină pe lume în doar 3 luni! Am rămas plăcut surprinsă de faptul că mi-a răspuns foarte repede și mi-a dat câteva sfaturi de cum să abordăm această problemă. În Tenerife este destul de dificil, pentru o familie cu copii și fără contracte de muncă pe termen nelimitat, să închirieze o locuință.

M-am întâlnit cu Lili abia după vreo 6 luni de la acel moment. Aveam nevoie de un martor pentru a întocmi un document la notar iar dânsa ne-a ajutat. Am cunoscut o persoană caldă, plină de voioșie și de energie. O femeie cu multă încredere în ea și în forțele sale, cu o naturalețe fantastică și cu “lipici la oameni”! S-a bucurat foarte mult să ne cunoască familia și copiii și am stat mult de vorbă despre diverse. De atunci am știut că avem alături un OM sincer, dornic să ne fie alături și să ne ajute oricând avem nevoie.

Așa încât, din respect și admirație pentru Lili, am invitat-o să ne fie alături în acest periplu al românilor valoroși din Tenerife. Sau mai bine zis al românilor care fac diferența în comunitatea noastră și nu numai. Veți vedea mai târziu la ce mă refer.

Și, la fel ca în cazul celorlalți români pe care i-ați cunoscut pe blogul nostru, vă invit să îi treceți pragul agenției imobiliare pe care Lili o conduce. Cine știe, poate după această criză veți investi ceva bănuți în Tenerife 🙂

De 20 de ani în Tenerife

Primul care a plecat din România a fost soțul lui Lili, iar după 45 de zile a sosit și ea. Obținuseră viza Schengen pentru 2 săptămâni și iată că s-au făcut 20 de ani de când sunt pe insulă…

Lili avea doar 28 de ani și tot ce și-ar fi putut dori de la viață pe atunci. Lucrau în învățământ în România însă salariile nu erau prea generoase. Era dificil să își întrețină familia formată și din fetița recent născută.

Primele luni au fost foarte grele. Niciunul dintre ei nu avea acte pentru a lucra legal, nu cunoșteau deloc limba spaniolă și nici nu aveau o locuință numai a lor. Lili lucrat în mai multe locuri, a fost dădacă, a lucrat în curățenie și la bucătărie într-un restaurant, iar într-o perioadă avea chiar 3 joburi în același timp. Totul era un sacrificiu pentru a-și aduce fetița în Tenerife. Ea rămăsese în România în grija părinților, fratelui, surorii și cumnatului lui Lili.

După obținerea rezidenței viața lor s-a schimbat complet. Cea mai mare realizare a fost faptul că a reușit să o aducă în Tenerife pe Andreea, fetița lor. S-a luptat ca o leoaică să își aducă copilul aici. Avea nevoie ca, împreună cu fetița lor, să fie o familie. Au urmat apoi fratele lui Lili, nepoții și chiar prieteni. Tot timpul, Lili și soțul ei au avut casa plină și au ajutat pe multă lume. Cu siguranță cineva acolo sus a văzut acest lucru și le-a călăuzit pașii în viață…

Nu după mult timp a aplicat împreună cu soțul pentru un apartament în Los Cristianos. Aveau banii de avans necesari, dar a durat mult timp până blocul respectiv a fost construit. La un moment dat, un anunț publicitar le-a schimbat planurile și Lili a ajuns la agenția imobiliară Promocasa. Acolo a cunoscut-o pe femeia care i-a deschis ușile către piata imobiliara din Tenerife. De atunci, în numai 6 luni, Lili a trecut de la vânzătoare într-un magazin la unul dintre cei mai bine plătiți agenți imobiliari din Tenerife.

Sunt multe de spus despre provocările prin care a trecut Lili în primii ani în Tenerife. Și-a deschis sufletul cu drag în fața noastră și nu am vrut să trec cu vederea acest aspect. Aici am povestit doar pe scurt primii 8 ani. Dar veți citi povestea în detaliu în articolul următor.

Ce s-a schimbat în viața lor în timpul crizei din 2008

“Lucram deja de 7 ani la Promocasa când a venit criza din 2008 și a mea șefă, care zice ea că “mă iubește ca pe proprii săi fii”, mi-a zis că de mâine sunt concediată, că ea închide agenția și intră la pensie. WOW, ce lovitură! Nu aveam suficienți bani și nici curajul s-o duc eu mai departe, așa că am plecat acasă plângând. Am primit o indemnizație frumoasă pentru toți anii lucrați cu contract fix la Promocasa, dar eu eram obișnuită să lucrez 12- 16 ore pe zi, aveam doar duminica liberă în ultima vreme.

Ce fac? Mă întorc la magazín? Nu, eram deja la un alt nivel, vorbeam chiar și italiana, pe lângă engleza, franceza și spaniola, deci credeam eu că pot să fac și altceva. N-am stat în șomaj, aveam dreptul la 2 ani, dar intram în depresie dacă stăteam acasă. Atunci am decis să fac un curs de recepționeră de hotel, ce-i drept gratis, prin INEM. Cursul avea 9 luni de teorie și 3 luni de practică la hotel Conquistador, hotel care m-a și angajat apoi, dar…nu mi-a plăcut.

Cum aveam deja prieteni și cunoștințe, s-a ivit un post la Daltre, una din cele mai bune firme de construcții din insulă și notarul m-a recomandat patronului. Aveam biroul în Palmar și primeam un salariu fix, bun, dar atât. Norocul meu că acolo am ajutat pe mulți oameni: belgieni, italieni, ruși, englez, etc și mi-am făcut multe relații. O prietenă (din Ucraina) mi-a spus că știe pe cineva care deschide o agenție rusească (rușii ne-au scos din criză) și un restaurant. Și că pe ea o ia ca directoare, dar că ar avea nevoie și de un comercial.

N-am mai așteptat rugăminți. Am plecat și am început să lucrez cu rușii, deși nu vorbeam nicio boabă de rusă. Alți 7-8 ani au trecut ca fulgerul, cu bune, cu rele. Între timp l-am luat și pe soțul meu la ruși. Aproviziona restaurantul, era un fel de administrator, șofer….din toate câte un pic.

Cum a renăscut agenția imobiliară Promocasa

Rușii începeau să se cam termine, acum veneau italienii, lituanienii, belgienii și românii.

Deja nu mă mai simțeam bine printre ruși. Simțeam că a venit momentul să fac încă un pas și în urmă cu 4 ani am decis să-mi deschid agenție: PROMOCASA. Ce-i drept, sfătuită de un bun prieten care a promis că vom lucra împreună, de la egal la egal. Din păcate, tatăl lui a decedat la câteva luni după ce am deschis și a decis să plece. Tot respectul pentru acest om și familia lui minunată.

Anul trecut am fost plăcut surprinsă cu un premiu neașteptat, chiar de ziua femeii în cadrul evenimentului “Cina de gală pentru egalitatea de șanse”. Pe 8 martie 2019 au fost recunoscute public 10 femei extraordinare din Tenerife, pioniere, care reprezintă un punct de referință în acest domeniu și ale căror experiențe le putem consolida și aplica mai departe. Iată că se aplică proverbul “După muncă și răsplată”.

Cam asta am făcut în ultimii ani: imobiliare și am adunat zeci de prieteni, sute de clienți. Am cunoscut aici familii frumoase venite din toate colțurile lumii, dar mai ales din România. Nu mi-am propus niciodată să mă îmbogățesc în Tenerife, consider că nu este locul potrivit pentru a face bani mulți, ci pentru a avea o viață normală, civilizată, cum spune tatăl meu care a venit acum 10 ani să vadă unde au ajuns copiii lui. Mama mea de asemenea a venit de 2 ori, iar sora și nepoata au venit cam la fiecare doi ani, deci nu ne simțim singuri aici.

Nu am uitat niciodată de unde am plecat..ne este dor de România, iubim România și mergem în fiecare an în țară să ne reîntâlnim cu familia, cu prietenii, cu toți oamenii dragi. Anul acesta aveam bilete pentru România chiar pe 11 mai, dar cu siguranță vom reprograma pentru un alt moment.

Va fi criză pe piata imobiliară din Tenerife?

Această criză, a 3ª pe care o trăiesc în Tenerife, nu va avea nimic în comun cu celelalte două. Va fi de mai scurtă durată, dar mai dură pentru unii care, poate, n-au avut timp să se pregătească. Toate imobiliarele vor fi afectate, dar vor rămâne cele puternice, ca și în 2008. Din păcate, în ultima vreme, domeniul imobiliar a devenit o “junglă”, mulți proprietari profitând de numărul mare de imobiliare și crescând nejustificat prețurile. Nu generalizăm, dar cam așa stau lucrurile.

Vă dau un exemplu clar și simplu. Dacă cineva venea la Promocasa să facă o evaluare la un apartament, eu spuneam că prețul just ar fi 150.000 €. Venea un agent nou sau o agenție apărută în ultimii ani, fără experiență în Tenerife, și spunea 200.000 € doar ca să primească exclusivitate sau ca să primească un comision mai bun. Din întâmplare, sau din orice alt motiv, să zicem că apartamentul se vindea în 190.000 €. Vecinul, care nici măcar nu avea de gând să vândă, dar știind că apartamentul lui este mai luminos, mai modern, renovat, etc.. cerea 250.000 € și tot așa. De aici “burbuja” care s-a format în ultimii ani. Cererea era mai mare decât oferta, iar agenții imobiliari apăreau ca ciupercile după ploaie.

În viața mea, n-am adăugat un cent la prețul proprietarului. Am respectat cu sfințenie, indiferent dacă am stabilit cu proprietarul un comision de 1% sau 5% care ar trebui sa fie comisionul legal (maxim) în Spania. Cred că acesta a fost un atu pentru a rămâne pe piață atâția ani și pentru a crește frumos în acest domeniu.

Probabil, în câteva luni, se va resimți această criză și prețurile vor scădea ușor, la vânzare. Dar nu vor scădea atât de mult ca în 2008 pentru că nu se mai construiește aproape nimic.

Populația nu mai este atât de îndatorată ca în 2007 – 2008, iar proprietățile în zonele bune își vor menține prețurile. Locația sau vederea la ocean vor rămâne principalele avantaje pentru ca o proprietate să nu-și piardă valoarea.

Se va schimba ceva în acest domeniu?

E clar că va fi o “schimbare”, dar eu cred că era necesară această schimbare, tocmai pentru a reveni la un turism de calitate, mai puțin, dar mai bun. Cu siguranță vor veni mai mulți turiști care să consume și în afara hotelurilor, astfel încât să ajute micii întreprinzători.

Consider că hotelurile vor fi mai afectate decât imobiliarele pentru că, în vreme de criză s-au făcut cele mai bune afaceri și asta o știm cu toții. Multă lume abia așteaptă să apară ceva bun la vanzare, nu neapărat ieftin, ci bun. Am clienți care așteaptă de 2 ani această criză. Iată că în curând va sosi momentul lor.

Dacă în următoarele 5- 6 luni nu apar “oportunități”, nici nu vor mai apărea vreodată. Această criză, dacă se va gestiona bine de către toată lumea, nu va dura mult. E dură, dar de scurtă durată. Este strict părerea mea, vă rog să nu mi-o luați în nume de rău.

Viața în familie în perioada aceasta

Pe mine personal această criză sanitară m-a “ajutat” să mă regăsesc, să mă odihnesc și să am timp pentru mine, pentru noi și fiica noastră. Andreea acum are 21 de ani și este studentă în anul 3 la ASE la universitatea din La Laguna, în nordul insulei.

Am petrecut mult timp cu familia, am mâncat la timp și nu în fugă sau vorbind la telefon cum am făcut-o  în ultimii 20 de ani. În această perioadă am citit foarte mult, am ascultat muzică de toate genurile, ne-am uitat la filme împreună, mai vechi sau mai noi. Am jucat ping-pong în curte, șah, am îngrijit florile și casa întreagă.

Urmează Paștele, deja am făcut curățenia generală, așadar o să avem timp de gătit, timp de calitate pentru familie. Și nu în ultimul rând, mi-am amintit de vechii mei prieteni/e din liceu, facultate, vecini, trimițându-le poze, sunându-i sau măcar dându-le mesaje.

Tenerife se “odihnește”

Sincer și cu mâna pe inimă vă spun, eu nu văd o situație disperată. Văd un viitor frumos al insulei care de-o lună se “odihnește” ca și noi. Natura respiră, oceanul, flora, fauna ne mulțumesc că le-am lăsat să se refacă. Timp de o lună planeta s-a “oprit”, iar peste puțină vreme o să revenim la vechile obiceiuri.

La început vom fi doar noi rezidenții pe plajă, dar în câteva luni turismul va reveni și noi toți ar trebui să o vedem ca pe o lecție de viață, nu ca pe o “ciumă”. Să fim mai buni, să ne respectăm mai mult și să ne facem timp pentru toate. În ultima vreme toți spuneam că timpul parcă trece prea repede, că nu avem timp, că nu putem trăi fără shopping, fără restaurante, fără mașini, fără vacanțe. Iată că cineva ne-a demonstrat că se poate trăi cu puțin, în liniște și pace în sânul familiei.

Vă doresc un PAȘTE MINUNAT tuturor cititorilor, o viață liniștită cu SĂNĂTATE și LIBERTATE!

Eu îi mulțumesc din suflet lui Lili că și-a deschis sufletul în această perioadă liniștită. Iar dacă vreodată veți avea nevoie de ajutor sau un sfat despre piata imobiliara din Tenerife apelați cu încredere la Promocasa. Găsiți aici link către website și către pagina de Facebook. Paște fericit tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *